Retk Põhja - Pakistani 2006

Teekond - (Lahore)Islamabad - mööda Karakoram highway'd Chilasesse, seal Nanga Parbati alla Raikoti ja Rupali orgudesse, edasi üle Deosai platoo Skardusse...Skardust Askolesse, kust algas GondogoroLa trek, mis kulges piki Baltoro liustikku Concordia tsirkusesse, edasi mööda Vigne liustikku, siis üle kuru ja alla mööda Gondogoro liustikku...Hushest jälle Skardusse ja sealt Islamabadi...

Pakistani köök

Ei, ega me ei saanud üldse halvasti süüa. Pigem ehk isegi liiga hästi. Esimesed päevad kulusid muidugi gastronoomilisele aklimatiseerumisele ning pea kõik pundist kannatasid kergema või raskema kõhuhäda käes. Üldiselt läks siiski kergelt.

Pakistani köök asub täpselt seal, kus Pakistan ise - India ja Afganistani vahel. Kõige olulisem osa menüüs tundus olevat naan või chapati (roti kohalikus keeles). Seda pannkoogi-saia pakuti igal võimalikul juhul. Kui vedas ning läheduses oli mõni ehtne tandoori ahi, siis viis see naan keele alla. Pannil küpsetatud sai oli aga õhuke ja nätske. Naani koostisosadeks on üldiselt vesi, jahu ja sooda. Naan teenis ka kahvli auväärset ülesannet, sest kohalikud eelistasid seda va näppudega suhu pistmise nõksu. Taldrikule võeti vaid dali vms vedelamat sorti kastet ja naani abil kühveldati see suhu. Riis esines naani alternatiivina ja seda pakuti ka nii söögi alla kui peale. Toidu vürtsisuse paneb paika laiuskraad. Kuna me viibisime Põhja-Pakistanis, siis kasutati maitseained üsna mõõdukalt.

Kõige suurema söögielamuse sai Kabuli nimelises restoranis Islamabadis. See nüüd on teemast natuke välja, sest et tegu oli Afganistani köögiga. Hiigelkandikutel toodi meile lauale röstitud gruusia shoti sarnast saia ja igasuguseid põnevaid lihavardaid ja salatit ja pilaud (praetud riis) ja kastmeid ja jogurtit.

Trekil oli toitlustus tänu tippkokale Husseinile ja tema abilisele Mohamedile super. Hommikuti saime sellist vedelamat sorti nisuhelbeputru ja omletti ja naani ja sooje jooke nagu subj tsai - roheline tee ja dutkitsai - must tee piimaga, kohvipulber oli ka koos piimapulbriga esindatud. Mõnikord polnud kokal aega ja siis pakuti maisihelbeid. Lõunapiknik koosnes teest ja konservidest ja juustust ja küpsistest ja kuivatatud puuviljadest. Õhtusöök oli mitmekäiguline - esmalt ingveriga maitsestatud supp, siis riis, naan ja läätsed või hautatud juurviljad, alguses ja lõpus ka liha ja kõige lõpuks puddingu laadne magustoit.
Riisipudingut proovisin kodus ka hiljem teha. Selleks tuli riisi piimas keeta ja sinna juurde pisut tärklist lisada, erinevate maitseelamuste jaoks omad nipid - nt kookosepiim, nämm... eriti vuhvli pudingu saab, kui viimistuseks sellest püreestajaga üle käia.


***
Edasi

10. - 26- päevGondogoroLa trekk
Pakistan - riik kui selline
Tagasi

1 päev - Saabumine Mussoonitsooni
2. päev - Kaksilinn Rawalpindi - Islamabad
Islam ja Alkohol
3. päev - edasi mägedesse
Nanga Parbat
4. päev Fairy Meadows
5. - 6 päev. Fairy Meadow Roomeod ja polo-ässad
Pakistani Naised ja peresuhted
7. ja 8. päev Rupali orus
Mis rahvas need pakistanlased õige on?
9. päev - Deosai platoo